Støt OvaCure

Signe er æggestokkræftpatient og har ekstra meget at fejre hvert år på sin fødselsdag

I sommeren 2021 fyldte Signe 50 år, og det var en helt særlig begivenhed: ”Jeg er både stolt og taknemmelig. Det er fantastisk, at jeg kan fejre min fødselsdag”, udtalte hun på den store dag. Og efter at have kæmpet med æggestokkræft i årevis, er det ikke så mærkeligt, at dét at fylde et halvt århundrede kan betegnes som noget af en milepæl.

Signe er en af de kvinder, der har en sygdomsdisponerende genvariant i BRCA 1, og hun er således BRCA-positiv. Det medfører en stærkt øget risiko for brystkræft og kræft i æggestokkene og æggelederne.
Af den årsag valgte Signe forebyggende at få fjernet brystvæv og nogle år senere også sine æggestokke og livmoder. Det til trods fik Signe alligevel konstateret æggestokkræft, da celler fra æggestokkene havde lagt sig i bughinden og udviklet sig til kræft.

Du kan hjælpe kvinder som Signe for bare 29/mdr.

Støt OvaCure

Den traumatiske nyhed vendte op og ned på Signe og hendes families liv. Foruden en reel angst for at skulle sige farvel til hinanden, oplevede Signe også, hvordan hendes krop og fysik ændrede sig. Fra at have levet et meget aktivt liv, måtte hun under kemoterapien sande, at hendes krop hurtigere blev træt, og der var dage, hvor det var en kamp alene at komme ud af sengen. Når Signe fortæller om den meget svære tid, lægger hun særligt vægt på de venner og familiemedlemmer, der gav en ekstra hånd i perioden. Et hjemmelavet måltid eller fyldte indkøbsposer, der blev stillet foran døren, var altså med til at holde energien oppe og gjorde, at hun kunne klare endnu en dag.

I dag er Signe erklæret kræftfri, og hun har det heldigvis rigtig godt. Alligevel er hendes liv ikke helt, som det var før kræften, for hun får vedligeholdelsesbehandling, hvilket betyder, at der bliver taget månedlige blodprøver samt foretaget en ct-scanning hver tredje måned. Alt sammen for at kontrollere risikoen for tilbagefald.

Som mange andre æggestokkræftpatienter italesætter Signe også vigtigheden i, at man lytter til sin krop. Ifølge hende kan det i Danmark være svært at få tid hos en gynækolog, og adgangen til at blive undersøgt, hvis man føler, at noget ikke er, som det skal være, bør blive bedre. ”Lyt til din krop, insister og reager!” understreger Signe. Som patient-ambassadør hos OvaCure bakker Signe samtidig op omkring, at der er brug for mere forskning på området:

”Forskning redder menneskeliv, og i forhold til æggestokkræft handler det rigtig meget om forebyggelse og fremtidens generationer, da det er en arvelig sygdom. Der er brug for handling”.