Igangværende projekter
OvaCures projekter navngives fortløbende i den rækkefølge, som vi får dem ind. Projekt 1 er således det første projekt, som OvaCure har sat i gang, Projekt 2 er det næste osv. Projekterne har forskellige tidshorisonter og afsluttes derfor på forskellige tidspunkter.
Nedenfor fremgår OvaCures igangværende projekter.
OvaCure projekt 5: Genetic-Match Project (DK)
Forskningsleder: dr. Mansoor Raza Mirza (DK)
Institution: NSGO
Dream match making: Kan genetisk match af tumorprofil give patienter den bedste behandling?
I over hundrede tumorprøver undersøger forskerne, om man kan finde et match mellem tumorens genetik og den behandling, der har størst effekt, men også hvilke behandlinger, der giver flest bivirkninger. Dermed kan man give den enkelte patient den mest optimale behandling, både ift. effekt men også ift. bivirkninger.
Her er den grundlæggende filosofi, at alle tumorer er forskellige og skal behandles forskelligt.
Projektet har affødt intet mindre end fem delprojekter, der blandt andet fokuserer på kombinationsbehandling for patienter med fremskreden avanceret æggestokkræft, ser på, hvorfor immunterapibehandling ikke har samme effekt blandt æggestokkræftpatienter og undersøger effekten af PARP-hæmmere.
Status: igangværende
Original titel: ”Molecular profiling ovarian cancer patient subpopulations – beyond BRCA1/2”.
OvaCure projekt 6: CAR T-cell Project (US)
Forskningsleder: Daniel Powell (USA)
Institution: UPenn
Den perfekte nøgle: Kan man modificere CAR-T celler, så de virker bedre til behandling af kvinder med tilbagefald af æggestokkræft?
CAR-T behandlingen er en specifik immunterapi: det er T-celler der er genetisk manipuleret til at angribe kræftcellerne.
Status: Igangværende
Original titel: “CAR-T cell therapy in ovarian cancer patients”
OvaCure projekt 7: Vinder af OvaCure Award 2020: DiscOVARY – DiscOVARY (DK&US)
Forskningsleder: Daniel Powell (USA), co-lead professor Inge Marie Svane (DK)
Institution: Herlev-Gentofte Hospital, CHUV (Swiss),The Netherlands Cancer Institute (NKI), Oslo University Hospital (OUH), Leiden University Medical Center (LUMC), Roswell Park Comprehensive Cancer Center, UPENN
Projektet har som overordnet formål at øge effekten af immunterapi til behandling af æggestokkræft.
Status: igangsat – funding søges til at fortsætte projektet
OvaCure projekt 8: Hvordan overvinder vi behandlingsresistens i æggestokkræft? (DK)
Forskningsleder: Zoltan Szallasi (DK)
Institution: Rigshospitalet
Kan man målrette behandling der udnytter fejl i DNA reparationsmekanismerne til behandling af de æggestokkræftpatienter, der ikke har nogen behandlingsmuligheder?
Status: Igangværende, funding søges til at kunne igangsætte projektet
OvaCure projekt 9: Diagnosticering af OvarieCyster – DOC-studiet
Forskningsleder: Estrid Høgdall (DK)
Projektet har til formål at finde en bedre metode til at skelne mellem godartede cyster og tidlige stadier af æggestokkræft.
I dag risikovurderer gynækologer en påvist cyste på æggestokken ud fra point-scoren Risk of Malignancy Index (RMI). Desværre er RMI ikke optimal til at udpege, hvilke kvinder der skal udredes i kræftpakkeforløb, hvilket resulterer i, at nogle først diagnosticeres meget sent.
DOC-studiet ønsker at ændre risikoberegningsmodellen. Omkring 2000 kvinder med cyster på æggestokkene skal indgå i projektet, der vil se nærmere på helbredsdata, blodprøver, symptomer og ultralyd. Forhåbentlig kan den tidlige opsporing forbedre overlevelsesmulighederne for kvinder med æggestokkræft.
Status: Igangværende
Original titel: Diagnosing Ovarian Cysts – the DOC study
OvaCure projekt 10: T-cell Infusion Project vol. 2
Forskningsleder: Inge Marie Svane (DK)
Den rigtige kombination: Kan kombinationen Relatlimab-Nivolumab føre til objektive reaktioner og forbedre progressionsfri overlevelse?
For at udforske resultaterne fra projekt 1 yderligere har professor Inge Marie Svane indledt et nyt projekt, der blandt andet kombinerer ACT – en form for immunterapi, der består af infusion af patientens egne levende T-celler – med immunmodulerende antistoffer. Denne nye undersøgelse vil give en unik mulighed for at sammenligne resultater med immundata fra tidligere undersøgelser.
Status: igangværende
Original titel: ”T-cell Therapy in Combination with Nivolumab, Relatlimab and Ipilimumab for Patients with Advanced Ovarian-, Fallopian Tube- and Primary Peritoneal Cancer”.