Støt OvaCure

Igangværende projekter

OvaCures projekter navngives fortløbende i den rækkefølge, som vi får dem ind. Projekt 1 er således det første projekt, som OvaCure har sat i gang, Projekt 2 er det næste osv. Projekterne har forskellige tidshorisonter og afsluttes derfor på forskellige tidspunkter.

Nedenfor fremgår OvaCures igangværende projekter.

OvaCure projekt 12: GIANTS

Forskningsleder: Jinsong Liu (US)

Polyploid Giant Cancer Cells (PGCC) findes i biopsier fra high grade æggestokkræft og antallet af disse celler stiger efter behandling med kemoterapi. Formålet med dette projekt er at målrette behandling mod PGCC-celler for at modvirke udvikling af resistens og dermed opnå en forbedret behandlingsrespons hos kvinder med æggestokkræft.

Status: under udvikling

Original titel: “GIANTS – Targeting Giants in Ovarian Cancer”

OvaCure projekt 11: OVACATCH

Forskningsleder: Ranjit Manchanda (UK) og Steve Skates (US)

Projektets formål er at reducere den tid, det tager at få diagnosticeret og indledt behandling af æggestokkræft hos danske kvinder for dermed at sikre detektion på et tidligt stadie. Derudover vil projektet udvikle en forbedret screeningstrategi til kvinder, som har en forøget risiko for at udvikle æggestokkræft.

Status: under udvikling

Original titel: ”OVACATCH – Ovarian Cancer Targeted Early Detection for Faster Diagnosis at a Curable Stage”

OvaCure projekt 10: T-cell Infusion Project vol. 2

Forskningsleder: Inge Marie Svane (DK)

Den rigtige kombination: Kan kombinationen Relatlimab-Nivolumab føre til objektive reaktioner og forbedre progressionsfri overlevelse?

For at udforske resultaterne fra projekt 1 yderligere har professor Inge Marie Svane indledt et nyt projekt, der blandt andet kombinerer ACT – en form for immunterapi, der består af infusion af patientens egne levende T-celler – med immunmodulerende antistoffer. Denne nye undersøgelse vil give en unik mulighed for at sammenligne resultater med immundata fra tidligere undersøgelser.

Status: igangværende

Original titel: ”T-cell Therapy in Combination with Nivolumab, Relatlimab and Ipilimumab for Patients with Advanced Ovarian-, Fallopian Tube- and Primary Peritoneal Cancer”.

OvaCure projekt 9: Diagnosticering af OvarieCyster – DOC-studiet

Forskningsleder: Estrid Høgdall (DK)

Projektet har til formål at finde en bedre metode til at skelne mellem godartede cyster og tidlige stadier af æggestokkræft.

I dag risikovurderer gynækologer en påvist cyste på æggestokken ud fra point-scoren Risk of Malignancy Index (RMI). Desværre er RMI ikke optimal til at udpege, hvilke kvinder der skal udredes i kræftpakkeforløb, hvilket resulterer i, at nogle først diagnosticeres meget sent.

DOC-studiet ønsker at ændre risikoberegningsmodellen. Omkring 2000 kvinder med cyster på æggestokkene skal indgå i projektet, der vil se nærmere på helbredsdata, blodprøver, symptomer og ultralyd. Forhåbentlig kan den tidlige opsporing forbedre overlevelsesmulighederne for kvinder med æggestokkræft.

Status: igangværende

Original titel: Diagnosing Ovarian Cysts – the DOC study

OvaCure projekt 7: Vinder af OvaCure Award 2020: DiscOVARY (DK&US)

Forskningsleder:  Daniel Powell (USA), co-lead professor Inge Marie Svane (DK)

Institution: Herlev-Gentofte Hospital, CHUV (Swiss),The Netherlands Cancer Institute (NKI), Oslo University Hospital (OUH), Leiden University Medical Center (LUMC), Roswell Park Comprehensive Cancer Center, UPENN

Projektet har som overordnet formål at øge effekten af immunterapi til behandling af æggestokkræft.

Status: igangsat – funding søges til at fortsætte projektet

Original titel: “Leveraging shared Ovarian Cancer antigenic landscape discOVARY for next generation OvaCure ACT/vaccination trials”

OvaCure projekt 6: CAR T-cell Project (US)

Forskningsleder: Daniel Powell (USA)

Institution: UPenn

Den perfekte nøgle: Kan man modificere CAR-T celler, så de virker bedre til behandling af kvinder med tilbagefald af æggestokkræft?

CAR-T behandlingen er en specifik immunterapi: det er T-celler der er genetisk manipuleret til at angribe kræftcellerne.

Status: igangværende

Original titel: “CAR-T cell therapy in ovarian cancer patients”

OvaCure projekt 5: Genetic-Match Project (DK)

Forskningsleder: dr. Mansoor Raza Mirza (DK)

Institution: NSGO

Dream match making: Kan genetisk match af tumorprofil give patienter den bedste behandling?

I over hundrede tumorprøver undersøger forskerne, om man kan finde et match mellem tumorens genetik og den behandling, der har størst effekt, men også hvilke behandlinger, der giver flest bivirkninger. Dermed kan man give den enkelte patient den mest optimale behandling, både ift. effekt men også ift. bivirkninger.

Her er den grundlæggende filosofi, at alle tumorer er forskellige og skal behandles forskelligt.

Projektet har affødt intet mindre end fem delprojekter, der blandt andet fokuserer på kombinationsbehandling for patienter med fremskreden avanceret æggestokkræft, ser på, hvorfor immunterapibehandling ikke har samme effekt blandt æggestokkræftpatienter og undersøger effekten af PARP-hæmmere.

Status: igangværende

Original titel: ”Molecular profiling ovarian cancer patient subpopulations – beyond BRCA1/2”.

OvaCure projekt 4: Personal Vaccine Project (CH)

Forskningsleder: Lana Kandalaft (CH)

Tumorens fingeraftryk: Kan man udvikle den perfekte vaccine ud fra tumorens profil?

Status: igangværende

Original titel:  “Phase I/II study to test the immunogenicity, feasibility, and safety of autologous dendritic cell vaccine pulsed with personalized peptides (PEP-DC) vs. autologous dendritic cell vaccine pulsed with tumor lysate (OC-DC)  followed by PEP-DC vaccine, in combination with low-dose cyclophosphamide, in patients with advanced high grade serous ovarian carcinoma (HGSOC)”.

Afsluttede projekter

OvaCure har siden 2014 igangsat og afsluttet flere projekter. Mange af projekterne har ført til nye projekter, hvor de første resultater eksempelvis udforskes yderligere eller prøver fra patienter genanvendes og kombineres med en anden form for teknologi. Afsluttede projekter kan med andre ord kontinuerligt være til gavn for forskningen inden for æggestokkræft, og i mange tilfælde kan resultaterne også være behjælpelige i forhold til forskning inden for andre kræftområder. Nedenfor kan du læse om OvaCures afsluttede projekter.

OvaCure projekt 8: Hvordan overvinder vi behandlingsresistens i æggestokkræft? (DK)

Forskningsleder: Zoltan Szallasi (DK)

Institution: Rigshospitalet

Kan man målrette behandling der udnytter fejl i DNA reparationsmekanismerne til behandling af de æggestokkræftpatienter, der ikke har nogen behandlingsmuligheder?

Status: Afsluttet

OvaCure projekt 3: Personal T-cell Project (CH)

Forskningsleder: George Coukos (CH)

Gør det personligt: Kan man designe en personlig T-celle behandling til kvinder med æggestokkræft?

Status: Afsluttet i 2020

Original titel: “Harnessing tumour diversity to develop personalised adoptive immunotherapy for ovarian cancer”.

OvaCure projekt 2: T-cell Combination Project (NL)

Forskningsleder: Els M. E. Verdegaal (NL)

The window of opportunity. Findes den perfekte timing til at angribe kræften med den rette kombinations behandling?

I dette projekt undersøger man om den perfekte timing og kombination af behandling kan optimere effekten af behandling.

Status: Afsluttet i 2021

Original titel: “Combined chemo and adoptive T-cell therapy (ACT) as treatment for recurrent epithelial ovarian carcinoma”.

OvaCure projekt 1: T-cell Infusion Project (DK)

Det første projekt med T-celle behandling til kvinder med æggestokkræft.

Projektleder: Inge Marie Svane (DK)

Et projekt i personlig immunterapi, der forsker i at øge antallet af immunforsvarets egne ”soldater”, der allerede bekæmper kræften. Dermed giver man mulighed for at immunforsvaret kan angribe kræftcellerne med større styrke.

Denne forskning har vist ekstraordinære resultater i modermærkekræft, og man håber nu at kunne bruge denne viden til at oversætte behandlingen til æggestokkræft.

Status: Afsluttet start 2021

Original titel: “Immunotherapy by adoptive T-cell infusion in the event of advanced ovarian cancer (stage III and IV) and treatment trials for a total of 18 women”.

Vi glæder os rigtig meget over, at OvaCure har valgt at støtte vores fortsatte arbejde med at afprøve nye muligheder for at anvende T-celleterapi til behandling af udbredt æggestokkræft. Vi har i vores seneste forsøg bragt endnu et immunregulerende antistof ind i behandlingen i håb om at kunne øge T-celleterapiens effekt

Inge Marie Svane
Professor, overlæge, centerleder Nationalt Center for Cancer Immunterapi,
CCIT-DK Onkologisk Afdeling

PROFILE_PIC_IMS